Для людей
з порушенням зору

    Новини    2 Травня 2024, 12:13
Версiя для друку


В ході робочого візиту до Фінляндії української делегації на чолі із заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталією Козловською відбулась зустріч з Міністром клімату та навколишнього середовища Фінляндії Каєм Мюккяненом

2 Травня 2024, 12:13

Кай Мюккянен запевнив у рішучості фінської сторони щодо підтримки у відновленні України та підкреслив, що під час свого останнього візиту до України мав можливість особисто побачити масштаби завданної російським вторгненням екологічної шкоди.

Також Кай Мюккянен зазначив, що Фінляндія наразі займає шосте місце серед країн-членів Європейського Союзу щодо обсягів надання допомоги Україні.

Наталія Козловська висловила вдячність народові Фінляндії за підтримку України та Міністерству клімату і навколишнього середовища Фінляндії за можливість вивчити фінський досвід щодо питань, які для нашої країни є насьогодні надзвичайно актуальними - поводження із відходами від руйнувань та розбудови системи укриттів.

Наталія Козловська наголосила, що через повномасштабне вторгнення країни-агресора інфраструктура України щоденно зазнає суттєвих пошкоджень, що зумовлює утворення великої кількості відходів від руйнувань.

Серед основних принципів, які запроваджуються в Україні у проектах відбудови, це безпека, інклюзія та стале використання ресурсів (принципи циркулярної економіки).

Тому питання застосуванням кращих європейських практик є пріорітетним для України.

Також Наталія Козловська висловила подяку за можливість на практиці ознайомитись із досвідом Фінляндії в частині підходів щодо перероблення будівельних відходів та їх повторного використання у будівництві.

Фінляндія є однією із лідерів серед країн-членів Європейського Союзу щодо рівня забезпечення цивільного населення захисними спорудами цивільного захисту. Обов’язковість будівництва укриттів у Фінляндії передбачено на законодачому рівні.

Тому для України важливою є можливість вивчення фінського досвіду щодо формування системи укриттів, їх захисних властивостей та спеціального обладнання, а також питань утримання, експлуатації та використання укриттів у мирний час як багатофункціональних споруд подвійного призначення.

Під час зустрічі сторони обговорили напрями подальшої співпраці у зазначених напрямах.

Візит української делегації проведений відповідно до двосторонніх домовленостей Віце-прем’єр-Міністра з відновлення України Олександра Кубракова та Міністра Кая Мюккянена під час візиту останнього до України  у березні поточного року та організований за підтримки Міністерства навколишнього середовища та клімату Фінляндії і Європейської Економічної Комісії ООН.

До складу української делегаці увійшли голова комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природористування Олег Бондаренко, заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Тимур Ткаченко,  керівництво департаментів запобігання надзвичайним ситуаціям та організації цивільного захисту ДСНС Олександр Чекригін та Олександр Лещенко, а також представники Мініфраструктури.

 



ВСІ Новини