Для людей
з порушенням зору

    Новини    22 Травня 2024, 18:25
Версiя для друку


«Планування зеленого відновлення та реконструкції України»: результати заходу в рамках Міжнародного транспортного форуму в Лейпцигу

Заход був організований Єврокомісією спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури. Центральною темою - стала роль транспортного планування в процесі реконструкції та відновлення України. Зокрема, учасники дискусії обговорили різні аспекти, пов’язані з плануванням, інституційними рамками, координацією зацікавлених сторін та іншими ключовими елементами, які є важливими для управління комплексним процесом відновлення.
22 Травня 2024, 18:25

Модератором дискусії виступив Аднан Рахман, керівник проекту «Підтримка органів влади України в розробці національної транспортної моделі та майстер-плану», що здійснюється за фінансової підтримки ЄС. 

У дискусії взяли участь: 

  • Сергій Деркач, Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України;

  • Арун Тхангарадж, Заступник міністра Транспорту Канади;

  • Магда Копчинська, Генеральний директор з мобільності та транспорту Європейської Комісії (DG-MOVE, Європейська комісія);

  • Роберт де Грут, Віце-президент Європейського інвестиційного банку;

  • Мірча Пескалуце, Державний секретар, Міністерство інфраструктури та регіонального розвитку Молдови;

  • Наталія Форсюк, Стратегічний радник з питань України та Європи; Заступник Міністра інфраструктури України 2019-2021;

  • Шомік Радж Мендіратта, Менеджер практики транспорту в Європі та Центральній Азії, Світовий банк. 

Під час сесії учасники обговорили довгострокове планування та підтримку реконструкції транспортного сектору України, важливість транспортного моделювання та планування у зусиллях із відновлення та співпраці, а також роль сусідніх країн і міжнародних фінансових організацій у відновленні.

«Не чекаючи перемоги ми вже проводимо відбудову як будинків та квартир, так і соціальних та інфраструктурних об’єктів, доріг та мостів. Нам важливо забезпечити житлом людей, які його втратили, відновити транспортне сполучення та можливості для логістики, як цивільної так і військової. Це перші пріоритети відновлення, над якими ми працюємо. За останньою оцінкою, вартість відбудови в Україні складає понад 480 мільярдів доларів. Це величезні кошти. Саме тому нам важливо не просто відновлювати зруйноване, а відновлювати з підходом “building back better”, з урахуванням нових викликів, потреб, можливостей та ресурсів, із довгостроковим плануванням» – наголосив Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Магда Копчинська, Генеральний директор з мобільності та транспорту Європейської Комісії (DG-MOVE, Європейська комісія): 

«ЄС твердо підтримує Україну в її зусиллях з відновлення, розуміючи вирішальну роль, яку відіграє сучасна та ефективна транспортна система у відновленні країни. Ефективне планування є ключем до успішної відбудови, і це наш шанс створити стійку транспортну мережу, яка сприятиме економічному зростанню України, соціальній згуртованості та інтеграції в ЄС. Наші «Шляхи солідарності ЄС-Україна» вже торують шлях. Узгодження з правилами та стандартами ЄС буде життєво важливим для безперебійного транспортного планування та прогресу на шляху до вступу до ЄС. Сьогоднішня подія підкреслила важливість добре спланованого та скоординованого підходу. Я сподіваюся на продовження нашої тісної співпраці з Україною та нашими міжнародними партнерами».

«Післявоєнна відбудова, яка обов’язково почнеться, відкриває безпрецедентну можливість для трансформації України. Проте реалізація цієї можливості вимагатиме залучення приватних інвестицій та приватний інвесторів, які братимуть участь у відбудові України. Інвестиції у збір високоякісних даних, розробку моделей і формування навичок використання цих моделей для підтримки заснованої на фактичних даних довгострокової дорожньої карти реконструкції, а також для проведення надійного техніко-економічного аналізу та аналізу витрат і вигод значною мірою допоможуть сформувати впевненість інвесторів у якості та привабливості інвестицій у відбудову. Ретельне планування надає переваги у  співвідношення «ціна-якість», з точки зору уникнення дорогих помилок та сприянні успішному відновленню та реконструкції України» – Аднан Рахман, керівник проекту, що фінансується ЄС «Підтримка органів влади України в розробці національної транспортної моделі та майстер-плану».

Міжнародний транспортний форум збирає політиків і експертів для обговорення нагальних транспортних проблем і формування глобальної транспортної політики. Організація окремої панельної дискусії щодо відновлення України надала можливість розглянути такі важливі теми, як довгострокове планування та допомога у відновленні транспортного сектору України; моделювання транспорту; залучення сусідніх країн та міжнародних фінансових організацій до зусиль з відновлення; потенційні шляхи співпраці, і, що важливо, розглянути досвід країн, які впроваджують транспортні інновації.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram



ВСІ Новини