Для людей
з порушенням зору

    Новини    30 Травня 2024, 14:51
Версiя для друку


Впровадження електронної товарно-транспортної накладної у внутрішніх перевезеннях: схвалено початок реалізації експерементального проєкту

Наступні два роки Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури реалізовуватиме експериментальний проєкт із впровадження електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН) у сфері внутрішніх вантажних перевезень. Відповідну постанову було схвалено під час засідання Уряду 30 травня.
30 Травня 2024, 14:51

“З 2019 року команда Міністерства разом з міжнародними партнерами та донорами працює над цифровізацією товарно-транспортних накладних. Цей інструмент має низку  переваг для бізнесу та держави. У першу чергу йдеться про мінімізацію часу та ресурсів, обмеження впливу людського фактору та мінімізацію корупційних ризиків.  е-ТТН дозволить забезпечити швидкий обмін інформацією між всіма сторонами перевезень. Також цифрова товарно-транспортна накладна мінімізує ризик втрати документів чи їхніх пошкоджень”, – наголосив Анатолій Комірний, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури з питань цифрового розвитку, цифрових трансформації і цифровізації. 

Ухвалення постанови передбачає інтеграцію системи е-ТТН з іншими державними інформаційними ресурсами, та тестування їхньої електронної інформаційної взаємодії. Мова йде про систему зважування в русі (WIM), єдиний реєстр товарно-транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв, єдину державну систему електронного обліку деревини, інформаційні системи Укртрансбезпеки та іншими. 

Також у рамках проєкту планується опрацювати питання використання е-ТТН на перевезення молочної сировини, хліба та хлібобулочних виробів, деревини, етилового спирту та алкогольних напоїв, об’єктів санітарних заходів та інше. Це категорії товарів, форми накладних до яких встановлюють та регулюють інші органи влади. Наприклад Міністерство аграрної політики, Міністерство внутрішніх справ. 

Зокрема й через це, серед учасників проєкту окрім Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури є інші органи державної влади. А саме: 

  • Державна служба з безпеки на транспорті;

  • Міністерство енергетики;

  • Міністерство аграрної політики; 

  • Міністерство внутрішніх справ; 

  • Національна поліція;

  • Державна податкова служба; 

  • Агентство відновлення та розвитку інфраструктури;

  • Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;

  • Державне підприємство «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки». 

Наступним кроком реалізації проєкту є прийняття Міністерством порядку функціонування Системи е-ТТН. Він має врегулювати принципи функціонування системи електронного документообігу е-ТТН та низку інших питань. Зокрема, вимоги до реєстрації користувачів, правила внесення та обміну інформацією у Системі. 

Приєднатись до Системи е-ТТН можна добровільно. Для цього учаснику вантажних перевезень потрібно звернутися до операторів платформ електронного документообігу. 

Нагадаємо, що в основу системи е-ТТН покладено міжнародні стандарти обміну даними. Це зробить інтеграцію з європейською системою e-CMR легшою. Впровадження e-CMR в переспективі істотно спростить документообіг та бізнес-процеси.

Систему е-TTН впроваджує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України завдяки проєкту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID і UK Dev. Партнер у реалізації проєкту - ГО “Інститут аналітики та адвокації”.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram  



ВСІ Новини