Для людей
з порушенням зору

    Оголошення    4 Червня 2024, 18:03
Версiя для друку


Визначено Перелік типів об’єктів, що підлягають моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю у 2024 році

4 Червня 2024, 18:03

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 року № 537 затверджено Порядок проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю (далі – моніторинг). Мінінфраструктури разом з громадськими організаціями визначили перелік об’єктів, що підлягають моніторингу у 2024 році, який включає в себе 10 типів:

1. Безбар’єрні маршрути:

- пішохідні шляхи руху на центральних вулицях населених пунктів;

- зупинки громадського транспорту;

- пішохідні шляхи руху, що ведуть від зупинок громадського транспорту до закладу охорони здоров’я;

2. Споруди цивільного захисту;

3. Заклади охорони здоров’я, в т.ч.:

- реабілітаційні відділення;

- відновленні;

4. Заклади освіти, в т.ч.:

- відновленні;

5. Центри надання адміністративних послуг, в т.ч.:

- відновленні;

6. Будівлі надавачів соціальних послуг та соціального захисту населення;

7. Залізничні вокзали та станції;

8. Автовокзали та станції;

9. Фінансові установи:

- банки;

- поштові відділення.

10. Об’єкти благоустрою (площі, парки, сквери, ботанічні сади, дендрологічні парки).

Основним нововведенням у моніторингу 2024 року є оцінка безбар’єрності відновлених об’єктів соціальної інфраструктури, що були пошкоджені внаслідок бойових дій, об’єктів благоустрою та безбар’єрних маршрутів.

Забезпечення вимог безбар’єрності на об’єктах відновлення закріплено постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2023 р. № 152. У постанові зазначено, що під час проектування і будівництва, відновлення пошкоджених об’єктів суб’єкти містобудування зобов’язані дотримуватися вимог містобудівного законодавства, будівельних норм, нормативних документів, обов’язковість застосування яких встановлена законодавством, щодо забезпечення доступності і безпеки об’єктів для маломобільних груп населення, у тому числі осіб з інвалідністю, енергоефективності, укриття населення в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту, інженерно-технічних заходів цивільного захисту, вимог пожежної та техногенної безпеки.

Додатково інформуємо, що моніторинг здійснюється з 2021 року. За результатами оцінки у 2023 році близько 54 тисяч об’єктів виявлено, що 22% об’єктів – безбар’єрні, 32,1% - частково безбар’єрні, 45,9 % - бар’єрні.



ВСІ Оголошення