Для людей
з порушенням зору

    Новини    17 Червня 2024, 16:42
Версiя для друку


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури розпочало інформаційну кампанію щодо фізичної безбар’єрності

Кампанія ставить на меті — роз'яснити, якими саме мають бути елементи доступності, що зазначені у державних будівельних нормах, стандартах та методичних рекомендаціях. Також важливим є пояснення, які саме елементи необхідні для безперешкодного відвідування маломобільними групами населення закладів охорони здоров’я, соціального захисту, укриттів, ЦНАПів, закладів освіти та як зробити безбар’єрним навколишнє середовище.
17 Червня 2024, 16:42

Першочерговим бар’єром у фізичній доступності будівель і споруд, пішохідних доріжок, переходів — є сходи, які для забезпечення доступності необхідно дублювати пандусом. Тому, з пояснення, яким має бути пандус, і починається інформаційна кампанія з фізичної безбар’єрності. 

Яким повинен бути нормативний пандус?

Ухил відкритих пандусів на шляхах руху і біля входу до будівлі повинен бути не більше ніж 8 % (1:12). Ширина пандуса повинна бути в просвіті не менше ніж: за однобічним рухом 1,2 м, за двобічним -1,8 м. Максимальна висота одного підйому відкритого пандусу на шляхах руху не повинна перевищувати 0,8 м. Після кожного підйому необхідне влаштування горизонтальних площадок глибиною не менше ніж 1,5 м.

Пандуси, а також перепади висот більше ніж 0,3 м повинні мати з обох боків поручні. Не допускається встановлення накладних противоковзких планок на поверхні пандусів, а також неприпустимим є скидання атмосферних опадів з даху або системою водовідведення на похилу площину пандуса.

Відкриті пандуси на шляхах руху повинні мати двобічну огорожу з поручнями на висоті 0,7 м і 0,9 м, а в закладах дошкільної освіти, парках, на дитячих майданчиках-додатково на висоті 0,5 м.

Поверхня відкритих пандусів на шляхах руху повинна бути жорсткою, чітко маркована кольором або фактурою, контрастною відносно суміжних горизонтальних поверхонь.

Важливо пам’ятати, що облаштування ненормативних пандусів, з ухилом більше 8%, створює небезпеку для життя людини з інвалідністю під час користування ним.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram  



ВСІ Новини