Для людей
з порушенням зору

    Новини    20 Червня 2024, 13:55
Версiя для друку


Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури посилює співпрацю з Польщею

На зустрічі з Міністром розвитку і технологій Республіки Польща Кшиштофом Пашиком команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури на чолі з виконувачем обов’язків міністра Василем Шкураковим представили поточну ситуацію в Україні на шляху до євроінтеграції, а також пріоритетні напрямки в яких працює Міністерство відновлення для подолання наслідків російської агресії
20 Червня 2024, 13:55
  • На першому місці — підготовка до опалювального сезону. Відновлення енергогенерації, забезпечення стабільного тепло- та водопостачання. Ключовим рішенням для такого швидкого заміщення є розподілена (децентралізована) генерація. Зараз команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури максимально сконцентрована на пошуку фінансування та постачання когенераційних установок, які  є оптимальним варіантом для живлення критичної інфраструктури  українських міст електричною енергією та теплом одночасно. Перевагою такої розподіленої малої генерації є те, що когенераційні установки малої потужності (до 20 МВт) — газопоршневі та газотурбінні — мають серійні рішення, які не потребують індивідуального проєктування й можуть бути швидко поставлені та введені в експлуатацію. В першу чергу — в найбільш постраждалі від російських атак міста. 

  • Житлово-комунальне господарство: ремонт та відбудова пошкодженого та зруйнованого житла для 3,5 млн внутрішньо переміщених осіб і 6,5 млн українців, які були змушені покинути країну.

  • Транспорт і логістика: відбудова та захист доріг і мостів, залізниць, прикордонних пунктів і внутрішніх водних шляхів. Для залучення європейського, й зокрема польского бізнесу, важливо максимально поєднати з Євросоюзом логістичні шляхи. 

  • Соціальна інфраструктура та послуги: захист та відновлення закладів освіти та охорони здоров’я, зокрема будівництво бомбосховищ.

  • Промисловість і послуги: підтримка виробництва, торгівлі та агробізнесу. І міжгалузеві потреби, такі як гуманітарне розмінування та телекомунікації.

Для прозорості використання залучених коштів та підзвітного відновлення Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури використовує екосистему DREAM — цифровий інструмент, де можна побачити всі етапи реалізації проєктів — від оформлення необхідної документації до витрат під час відбудови. 

Також цей інструмент використовується для зміцнення та розвитку громад, які самостійно визначають пріоритетність проєктів, вносять дані в екосистему та мають змогу самостійно залучати фінансування. На шляху до євроінтеграції таких підхід дозволяє переймати найкращий досвід громад в Євросоюзі.  

 «Важлива співпраця громад за принципом “рівний - рівному”, оскільки це дає великі можливості  для розвитку та євроінтеграції. Цей принцип вже показав свою ефективність: вже є багато випадків, коли громади з різних країн реалізують дуже масштабні проєкти взаєморозвитку без участі центральної влади. Україна дуже уважно вивчає польський досвід, оскільки ми знаходимось саме на етапі переходу та  підготовки наших регіональних влад до євроінтеграційних процесів. Я хотів би висловити слова подяки всьому польскому народу за ту підтримку, яку ми отримали, отримуємо і впевнений будемо отримувати» -  зазначив виконувач обов’язків міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Шкураков, підсумовуючи результати зустрічі з командою Міністерства розвитку і технологій Республіки Польща. 

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram  



ВСІ Новини