Для людей
з порушенням зору

    Новини    25 Червня 2024, 17:08
Версiя для друку


«Житло для інклюзивного та сталого відновлення»: реформу житлової політики в Україні підтримає Європейський Союз

Представники українського уряду, органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства зустрілися з представниками ЄС та міжнародних фінансових інституцій для обговорення шляхів реформування житлового сектору України.
25 Червня 2024, 17:08

Конференцію «Житло для інклюзивного та сталого відновлення» організували у межах проєкту ЄС «Стратегічна технічна допомога у реформах на шляху до енергоефективності та відновлюваних джерел енергії (STARTER)», який впроваджують у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Європейським інвестиційним банком.

Під час панельних дискусій обговорювали виклики та можливості, пов'язані з реформами в житловому секторі України. Також експерти, залучені до формування нової житлової політики, отримали змогу обмінятися досвідом та обговорити практичні аспекти реформування, а також обговорили співпрацю на різних рівнях: від національного — до рівня громад, а також із міжнародними донорами та фінансовими інституціями.

Розробка Національної житлової стратегії, відповідно до положень Закону України "Про основні засади житлової політики", спрямована на забезпечення інклюзивного та енергоефективного підходу, який задовольняє суттєві потреби українських громадян та відповідає курсу ЄС. Ця стратегія має на меті задовольнити як поточні, так і довгострокові потреби українців у сталому та доступному житлі.

«Подолати виклики в житловій політиці в Україні допоможе процес зближення з ЄС, зокрема шляхом реалізації стратегічного документу Ukraine Facility. Інструмент передбачає вдосконалення національного законодавства у цій сфері, що в подальшому сприятиме залученню фінансування, в тому числі з європейських фондів. Ухвалення законопроєкту «Про основні засади житлової політики» є однією з умов, що містяться в Ukraine Facility», — наголосив виконувач обов’язків Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков. 

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська під час конференції зауважила, що законодавча база, яка регулює житлові правовідносини та забезпечення житлом громадян, є вкрай застарілою та неефективною і давно потребує реформування. Проте, це досить складний процес як в політичному, законодавчому аспекті, так і в практичній площині. 

 «Реформа житлової політики, яку ми зараз розпочинаємо, мабуть, чи не вперше підтримується таким широким колом представників міжнародних організацій та партнерів. Я дуже вдячна представникам Європейського союзу в Україні, Європейському інвестиційному банку, Єврокомісії, Світовому банку, Норвезькій Раді у справах біженців, Управлінню Верховного комісара ООН, Міжнародній організації з міграції та Офісу Ради Європи в Україні. Я впевнена, що така посилена увага, глибоке розуміння необхідності та направленості реформ в житловій політиці, залученість до розробки проектів актів законодавства, зокрема Закону України «Про основні засади житлової політики», з боку міжнародних партнерів, дозволить швидко, відповідально і, головне, ефективно втілити реформу житлової політики. Відповідно до Плану України передбачена необхідність створення відповідноі  нормативно-правової бази. Проте розробка законопроекту — це не просто ініціатива Міністерства відновлення як центрального органу виконавчої влади, і не лише завдання Плану України, головне — це відповідь на запит суспільства», — наголосила  Наталія Козловська.  

Майбутній Закон України «Про основні засади житлової політики» орієнтується на громадянина. Його житлові права можливості та інтереси — в пріоритеті. Законодавство  у сфері житлового господарства розробляється відповідно до найкращих європейських практик, саме тому підтримка Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури як основного ініціатора та реалізатора змін — принципово важлива з боку широкого кола міжнародних партнерів.

Пан Жослен Корне, керівник відділу енергетики, інфраструктури та навколишнього середовища Представництва ЄС в Україні, зазначив: «Систематичні обстріли російськими військами цивільної інфраструктури, зокрема багатоквартирних будинків, значно збільшили потребу в житлі для українців. ЄС вирішує це питання різними способами. Як через підтримку реформ у житловому секторі, що входять до Плану України від українського уряду, так і через надання гарантій та змішаного фінансування для інвестицій, що фінансуються міжнародними фінансовими інституціями, як-от Європейський інвестиційний банк, для відновлення пошкоджених війною будівель та будівництва нового доступного житла. Вкрай важливо, щоб український уряд зміцнював роль об'єднань співвласників багатоквартирних будинків у плануванні та реалізації цих майбутніх проєктів, забезпечуючи, щоб голоси окремих власників житла були почуті та мали пріоритет».

Додатково

Найзагальнішою проблемою для понад мільйона внутрішньо переміщених осіб — є доступ до безпечного та доступного житла. Загальна потреба в реконструкції та відновленні житлового сектору в Україні становить 72,8 мільярда євро, згідно з оперативної оцінкою завданої шкоди та потреб на відновлення, оновленою в лютому 2024 року Світовим банком, Кабінетом Міністрів України, Європейським Союзом та ООН. 

Для збільшення фонду доступного житла необхідно розробити та впровадити цільові стратегії, які знижують витрати на житло та його утримання та зміцнюють доходи домогосподарств. Для цього ЄС підтримує збільшення фондів якісного житла за допомогою довгострокових інвестицій ЄІБ. Які будуть здійснюватися відповідно до всеосяжної стратегії та рамок для житлового сектору в Україні, спрямованих на забезпечення інклюзивного та енергоефективного підходу, що відповідає значним потребам та узгоджується зі стандартами ЄС.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram  



ВСІ Новини