Для людей
з порушенням зору

    Новини    11 Липня 2024, 13:16
Версiя для друку


4 роки ЄДЕССБ: результати роботи системи

Єдина державна електронна система у сфері будівництва забезпечує швидкість, прозорість та підзвітність оформлення документів будівельного сектору.
11 Липня 2024, 13:16

Вже 4 роки працює Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ) для цифровізації будівельного сектору України. Всі процеси, що пов’язані з оформленням будівництва, відбуваються через електронну систему.

З початку роботи ЄДЕССБ у ній працюють понад 105 тисяч зареєстрованих користувачів. Це архітектори, інженери-проєктувальники, працівники органів архітектурно-будівельного контролю, замовники будівництва, девелопери та інші.

Раніше паперові документи будівельного сектору могли підроблювати, губити та розглядати, пришвидшуючи чи призупиняючи механізми їх отримання. Однак, із появою ЄДЕССБ вони переведені в онлайн-формат, що в рази економить час користувачів і убезпечує їх від шахрайських дій. Адже кожен “нечесний” крок одразу фіксується в системі.

Наразі 13 будівельних послуг для громадян доступні на порталі Дія. На порталі можна отримати всі необхідні документи без візиту в державні органи. За чотири роки роботи ЄДЕССБ було надано майже 163 тисячі таких послуг через Дію. А будівельними послугами в ЦНАПах за весь період існування системи скористалися більш ніж 282 тисячі разів.

Найбільшим досягненням, котре відчули і забудовники, і громадяни, які будують приватні житлові будинки, є зменшення строків розгляду заявок (до 5-10 днів) за рахунок впровадження черговості розгляду. Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) вже довгий час тримає “високий стандарт” розгляду заявок на початок будівництва – протягом 24 годин. Раніше, до запровадження ЄДЕССБ і черговості, ці ж документи могли розглядатися до 6 місяців. 

Важливою функцією ЄДЕССБ є створення та зберігання документів, що фіксують характеристики та стан об'єктів на різних етапах будівництва. За весь час роботи системи зареєстровано:

  • більш як 2 млн відомостей про технічні інвентаризації – це є обов’язковим кроком перед введенням в експлуатацію, а користувач розуміє поточні характеристики об’єкта;
  • 90,6 тисячі проєктних документацій – наявність цього документу фіксує всю інформацію про плани будівництва об’єкта і забезпечує старт його будівництва;
  • 556,1 тисячі дозвільних документів – їх реєстрація чи видача дає змогу розпочати будівельні роботи та надалі ввести об’єкт в експлуатацію.

Також у системі зареєстровано майже 130 тисяч будівельних паспортів. Цей документ використовується при будівництві індивідуальних житлових будинків площею до 500 кв. метрів, не вище 2 поверхів (без урахування мансарди).

Через ЄДЕССБ видано 65,5 тисяч містобудівних умов і обмежень, це є одним із найважливіших документів для початку проєктування великих об'єктів будівництва, таких як житлові комплекси, заводи виробничі підприємства, офісні центри, мости.

Цього року в системі запустили автоматичну первинну реєстрацію спеціальних майнових прав (СМП). Це дозволяє в автоматичному режимі передавати в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (ДРРП) електронні заяви щодо первинної реєстрації СМП на подільний об’єкт незавершеного будівництва (будинок) та його складові частини – майбутні об’єкти нерухомості (квартири, машино/паркомісця, приміщення та інші), для подальшої одночасної автоматичної (без участі державного реєстратора) реєстрації речових прав та обтяжень на такі об’єкти. Автоматично вже зареєстровано 92 обʼєкти і 13 тисяч 242 майбутніх об’єкти нерухомості. Цей функціонал реалізований для унеможливлення повторення таких сумнозвісних історій як “Еліта-центр”, про котрий знають усі дотичні до інвестування у житлову нерухомість.

Загалом, на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва доступна інформація про понад 150 об’єктів, на які зареєстровано заяви від замовників будівництва про реєстрацію СМП. Реєстрація спеціального майнового права надає впевненість в обʼєктів будівництва, адже інвестор може переглянути стан всіх документів в системі, характеристики обʼєкта і бути впевненим, що їх розглянула та видала відповідальна особа.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва створена у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Наразі підтримка системи реалізується вищезгаданими міністерствами завдяки проєкту “Підтримка цифрової трансформації”, що фінансується USAID та UK Dev. Партнер проєкту - Фонд Східна Європа.

 

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram



ВСІ Новини