Для людей
з порушенням зору

    Новини    9 Серпня 2024, 14:02
Версiя для друку


Енергоефективність в будівництві: відбувся круглий стіл “Вимоги до будівель NZEB в Україні”

Під час заходу були презентовані вимоги до будівель NZEB в Україні, а також методологія визначення їх показників.
9 Серпня 2024, 14:02

У Київському університеті будівництва та архітектури (КНУБА) відбувся круглий стіл “Вимоги до будівель NZEB в Україні”, організований за підтримки Європейської кліматичної фундації та ГО «Опора».

Участь у круглому столі взяли народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, КНУБА, Європейської кліматичної фундації проєктів міжнародної технічної допомоги, енергоаудитори, проєктанти, виробники будівельної продукції та науковці.

Вимоги до будівель із близьким до нульового рівнем споживання енергії (Nearly-zero energy buildings, NZEB) закріплені європейською Директивою про енергетичні характеристики будівель EU/31/201 та передбачають високий рівень енергоефективності та низьке енергоспоживання будівель, а також використання значної частки відновлених джерел енергії (ВДЕ).

Прийняття вимог до будівель з близьким до нульового рівнем споживання енергії є важливим кроком для України в частині асоціації з Європейським союзом. Крім того, запровадження нових стандартів будівництва високоенергоефективних будівель в Україні сприятиме зміцненню енергетичної незалежності держави, відповідатиме передовим принципам декарбонізації сектору будівель, зеленого відновлення, протидії кліматичним змінам та кращого відновлення зруйнованих будівель (build back better).

Під час заходу були презентовані вимоги до будівель NZEB в Україні, а також методологія визначення їх показників. Презентований проєкт наказу визначає вимоги щодо:

  • класу енергоефективності,
  • показника споживання первинної енергії,
  • частки енергії, виробленої з ВДЕ,
  • теплотехнічних характеристик огороджувальних конструкцій та теплопровідних включень,
  • герметичності оболонки будівлі,
  • наявності сонячних теплових або електричних панелей, сонцезахисних пристроїв, систем вентиляції з рекуперацією тепла,
  • ефективності управління інженерними системами тощо.

Крім того, в рамках круглого столу було презентовано плани щодо розробки каталогу типових рішень вузлів з теплопровідними включеннями та подальші кроки для впровадження стандартів NZEB в Україні.

Посилання на запис круглого столу https://fb.watch/tQDcWvNZZY/ 

Нагадаємо, Стратегія термомодернізації будівель, затверджена 29 грудня 2023 року, передбачає з 2025 року щорічну термомодернізацію 1% існуючих будівель та будівництво 100+ будівель за вимогами NZEB. З 2030 року – щорічну термомодернізацію 3% існуючих будівель та повний перехід на будівництво за стандартом NZEB. А з 2050 – декарбонізацію 100% будівель в Україні (всі будівлі NZEB). Наразі розробляється Державна цільова програма термомодернізації будівель в Україні.

Серед інструментів державної підтримки проєктів з енергоефективності та відновлюваної енергетики на сьогодні діють: програма ГрінДІМ Фонду енергоефективності (до 70% та 3 млн. грн. компенсація вартості теплових насосів та сонячних електростанцій для ОСББ та ЖБК), Урядова програма для приватних домогосподарств (0% до 10 років кредит на придбання генеруючих установок електроенергії з альтернативних джерел) та кредитна програма «5-7-9» на купівлю сонячних панелей, інверторів, накопичувачів та супутнього обладнання для ОСББ, ЖБК та бізнесу. Крім того, було звільнено від мита та ПДВ купівля обладнання, пов’язаного з сонячною та вітровою енергетикою.


Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram



ВСІ Новини