Для людей
з порушенням зору

    Новини    17 Серпня 2018, 14:30
Версiя для друку


Систему «Е-Port» ми запровадимо у порту Южний, Миколаївському та Одеському портах, − Володимир Омелян

17 Серпня 2018, 14:30

Міністерство інфраструктури масштабує по всій морській галузі успішний досвід стивідорної компанії «Ольвія» із запровадження системи електронного управління портом «e-Port», що зробить діяльність інших морських портів більш прозорою та ефективною. Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час брифінгу в Міністерстві інфраструктури, який відбувся 17 серпня 2018 року. Участь у брифінгу взяли також керівник ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» Руслан Олейник та голова Е-Ukraine Єгор Стефанович.

Володимир Омелян повідомив, що Мінінфраструктури вже 2 роки активно займається цифровізацією морської галузі та максимальною автоматизацією всіх виробничих процесів у портах. З метою створення та запровадження автоматизованих і уніфікованих систем, таких як «Єдине морське вікно» та система електронного управління портом «Е-Port», до роботи були залучені Адміністрація морських портів України, морські порти, державні стивідорні компанії та ПАТ «Укрзалізниця». Система Е-Port є державною, перебуває в державному управлінні і всі прибутки від неї генеруються у державний дохід.

«Враховуючи новизну ідеї про розробку та запровадження системи Е-Port, особливості та складнощі у процесу реформування портової галузі, ми вирішили розпочати з пілотного проекту − автоматизувати всю роботу одного конкретного порту. Таким тестовим майданчиком для системи Е-Port став порт «Ольвія». І я радий, що спільні зусилля дали дуже гарний результат – на 34,4% прискорилося оформлення вантажів та відповідним чином строки обробки вантажів», − наголосив Міністр інфраструктури України.

Керівник ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» Руслан Олейник відзначив, що у рамках реалізації пілотного проекту в порту «Ольвія» створено єдиний інформаційний простір, підвищено доступність інформації для прийняття рішень у реальному часі, забезпечено прозорість процесу роботи та підвищено виконавчу дисципліну скорочено строки оброки. Були реалізовані інтеграційні процеси з боку оформлення вантажів, з боку інтеграції з Укрзалізницею. Таким чином, проект концепцію Е-Port вже реалізовано і система електронного управління вже функціонує всередині конкретно взятого порту.

«Наші наступні кроки – це масштабування успішного прикладу впровадження системи e-Port в усі державні підприємства України морської галузі, а також реалізація новітньої системи Е-Port 4.0. Це зробить роботу українських портів більш прозорою та ефективною. Зокрема, порти Миколаїв, Одеса, Южний будуть включені до цього проекту», − наголосив Володимир Омелян і зауважив: «Для збільшення довіри до операцій в транспортній галузі ми вже тестуємо переведення окремих компонентів на технологію blockchain, зокрема, e-Port 4.0, що унеможливить підробку або фальсифікацію відповідних транзакцій. І до кінця цього року e-Port буде переведений на цю систему».

Голова Е-Ukraine Єгор Стефанович визначив перспективи розвитку проекту: «Далі – підключення до світових цифрових коридорів і екосистем. Це потрібно зробити таким чином, щоб повністю реалізувати потенціал морських портів України і показати іноземним та національним партнерам та інвесторам, що українська транспортна інфраструктура є конкурентоздатною, розвивається у світовому тренді і в неї вигідно інвестувати».

Міністр інфраструктури також підкреслив, що зусилля Міністерства спрямовані на повне осучаснення портової сфери. Йдеться не тільки про цифрові технології, а й про концесію – визнаний світом спосіб зробити порти ефективним бізнесом для держави та партнерів. Тому Міністерство інфраструктури спільно з міжнародними партнерами працює над підготовкою концесійних проектів в українських портах. «Концесія не призводить до ліквідації порту, як цим маніпулюють і вводять в оману людей, навпаки − вона призводить до ліквідації корупційних потоків і виводить порт на новий рівень розвитку і дає перспективу його працівникам. Ми запевняємо, що всі концесійні конкурси будуть прозорими та публічними», − заявив Володимир Омелян.



ВСІ Новини