Для людей
з порушенням зору

    Оголошення    4 Серпня 2020, 17:19
Версiя для друку


Повідомлення про оприлюднення проєкту Закону України

«Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності з надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів на таксі та легковими автомобілями на замовлення»
4 Серпня 2020, 17:19

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності з надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів  на таксі та легковими автомобілями на замовлення» (далі – Проєкт Закону) розроблено з огляду на необхідність виправлення ситуації на ринку, коли через недієвість та неактуальність наявних інструментів регулювання та контролю ринок пасажирських перевезень на таксі та легковими автомобілями на замовлення фактично опинився поза межами державного регулювання, що свідчить про неефективність поточної регуляторної політики та її некоректність щодо умов, які фактично склалися на ринку.

За оцінками експертів, на сьогодні обсяг ринку внутрішніх перевезень на таксі та легковими автомобілями на замовлення становить близько 40 млрд. грн на рік (у тому числі ринок інформаційних послуг з організації перевезень — близько 4 млрд. грн). Кількість осіб, задіяних у перевезеннях пасажирів на таксі або легковими автомобілями на замовлення, становить близько 220 тис. (1,1% від економічно активного населення), 98% з яких є неофіційно зайнятими фізичними особами, що не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності.

Врегулювання зазначених проблемних питань не може бути здійснено виключно за допомогою ринкових механізмів, а також чинних регуляторних актів, оскільки вони не містять механізмів, що дозволяють їх вирішити.

Основними положеннями проєкту Закону є:

• запровадження правил роботи на ринку перевезень на таксі та легковими автомобілями на замовлення та ефективних інструментів контролю за їх дотриманням щодо підвищення рівня безпеки, а також запровадження механізмів, що забезпечать відповідальність таких перевізників за якість і безпечність наданих послуг;

• забезпечення надходжень податків та зборів від ведення діяльності з надання послуг з внутрішніх перевезень на таксі та легковими автомобілями на замовлення до бюджетів різних рівнів за отримання патенту (оцінюється у близько 800 млн. грн. на рік);

• забезпечення безпеки руху та відповідальності перевізників перед пасажирами;

• створення сприятливих умов для чесної та прозорої конкуренції;

• створення моделі для легальної діяльності осіб, що надають послуги з внутрішніх перевезень на таксі або легковими автомобілями на замовлення.

Проєкт акта розміщено на офіційному вебсайті Міністерства інфраструктури (www.mtu.gov.ua) у розділі «Регуляторна діяльність».

Зауваження та пропозиції до проєкту Закону приймаються протягом місяця від зацікавлених юридичних та фізичних осіб у письмовому та електронному вигляді за адресою: Міністерство інфраструктури України, просп. Перемоги, 14, м. Київ, 01135, Е-mail: obgovorennia@mtu.gov.ua,  yusina@mtu.gov.ua.



ВСІ Оголошення