Для людей
з порушенням зору

    Новини    13 Травня 2023, 09:51
Версiя для друку


Відбулося перше засідання Міжвідомчої робочої групи з розгляду пропозицій щодо виділення коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії

13 Травня 2023, 09:51

Міжвідомча робоча група з розгляду узагальнених пропозицій щодо виділення коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії провела перше засідання, під час якого була вперше застосована як рекомендаційна Методика пріоритизації проєктів, а також були розглянуті перші заявки щодо фінансування проєктів за рахунок коштів Фонду.

Методика пріоритезації розроблялась експертами Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури (Міністерство відновлення) спільно з Коаліцією громадських організацій RISE Ukraine. Методика передбачає оцінку відповідності поданих проєктів пріоритетам відбудови з визначенням відповідного показника. 

Показник пріоритезації розраховується за формулою, як включає в себе, зокрема, показник рівня потреб, охоплення (кількість населення, чиї потреби задовольняє проєкт), показник невідкладності потреби, а також показник додаткового впливу (енергоефективність, підвищення якості довкілля, інклюзивність, створення нових робочих місць тощо).

Під час засідання Міжвідомча робоча група розглянула 377 перших проєктів із обсягом фінансування за рахунок фонду ліквідації 17,9 млрд. гривень, поданих органами місцевого самоврядування, а також центральними органами виконавчої влади на розгляд через Галузеву систему управління відновленням інфраструктури, яка є складовою частиною цифрової екосистеми DREAM. 

За результатами розгляду проєктів робоча група склала перелік проєктів з попередньою пріоритизацією, який буде переданий на розгляд Кабінету Міністрів України. Фінальний перелік проєктів буде затверджений Урядом за результатами доопрацювання заявниками поданої документації. Затверджені проєкти отримають фінансування з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії є потужним інструментом для підтримки відновлення громад. Кожне селище чи місто, Міністерство чи область може подати проєктну заявку за зарозумілою процедурою і отримати фінансування, якщо проєкт відповідає показникам пріоритезації. При цьому першочерговим залишається відновлення критичної інфраструктури та базових послуг в найбільш постраждалих громадах, забезпечення їх нормального функціонування”, - зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, який очолює Міжвідомчу робочу групу.

Наступні засідання Міжвідомчої робочої групи транслюватимуться в онлайн-режимі і будуть доступні до публічного перегляду.

Методика пріоритизації, яку застосувала Міжвідомча робоча група, ляже в основу національної Методології пріоритизації проєктів, яку Міністерство відновлення розробляє спільно зі Світовим банком. Технічне завдання на розробку Методології доступно за посиланням.

Замовниками по проєктах будуть визначені органи місцевого самоврядування, деякі центральні органи виконавчої влади та обласні військові адміністрації, а також Агентство відновлення.

“Україна має сильні і потужні громади. Ключове завдання держави в умовах воєнного часу - допомогти їм впоратись з викликами відбудови та реалізувати проєкти за найкращими світовими стандартами щодо управління, екологічності та людиноцентричності. Агентство відновлення спеціалізується на великих флагманських проєктах, має стати справжнім партнером для тих громад, яким сьогодні бракує спроможності в реалізації проєктів. При цьому важливо зберігати ініціативу і лідерство громад, наскільки це можливо в цих непростих умовах”, - підкреслила Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Наразі команда Агентства відновлення спільно зі Службами відновлення в областях, представниками органів виконавчої влади проводять обстеження об'єктів, вивчають всю наявну документацію та опрацьовують відповідні механізми та строки відновлення. Фахівці Агентства вже провели виїзні наради, оглянули об'єкти та оцінили поточні масштаби руйнувань. Все це дозволить після прийняття рішення Урядом в найкоротші терміни приступити до виконання робіт на визначених об'єктах для оперативної їх реалізації за принципом “build back better”, з урахуванням міжнародного досвіду та найкращих практик будівництва.

“Агентство розробляє комплексні прозорі уніфіковані підходи до проведення процедур закупівель, критерії та вимоги до потенційних підрядних організацій. Роботи плануємо виконувати згідно з чинними будівельними нормами, зокрема з термоізоляції, вимогами інклюзивності та безпеки”, - розповів голова Агентства відновлення Мустафа Найєм. 

Крім проєктів критичного відновлення, ініційованих органами місцевого самоврядування, кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії планується спрямувати на будівництво, ремонт та інші інженерно-технічні заходи із захисту об’єктів критичної інфраструктури (10 мільярдів гривень), програму єВідновлення (перший етап компенсації за знищені/пошкоджені об’єкти житлового призначення у розмірі 4 мільярди гривень), пілотний проєкт з відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії (5 мільярдів гривень), а також на реалізацію проєктів Агентством відновлення (4,6 мільярда гривень).

Нагадаємо, Міжвідомча робоча група утворена відповідно до Порядку використання коштів Фонду, затвердженого постановою Кабінету Міністрів № 118 від 10 лютого 2023 р. Робоча група розглядає узагальнені пропозиції заявників, подані міністерствами, а також готує пропозиції Уряду щодо виділення коштів Фонду, враховуючи відповідність поданих пропозицій вимогам Порядку. 

Міжвідомчу робочу групу очолює Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. 

До складу робочої групи також увійшли перший заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Шкураков, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін, заступник Міністра енергетики Фарід Сафаров, перший заступник Міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб, перша заступниця Міністра соціальної політики Дарія Марчак, заступник Міністра охорони здоров’я Петро Ємець, заступниця Міністра освіти і науки Світлана Даниленко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко, Державний секретар Міністерства оборони України Костянтин Ващенко, голова Агентства відновлення Мустафа Найєм та перший заступник голови Агентства відновлення Андрій Івко.

Згідно з затвердженим Порядком, органи місцевого самоврядування подають звернення щодо виділення коштів Фонду в обласні адміністрації, які, своєю чергою, спрямовують їх до Міністерства відновлення. Такий механізм застосовується до потреб у будівництві та реконструкції громадських будівель, реконструкцій об’єктів комунальної інфраструктури (водопостачання, водовідведення, теплопостачання), будівництва та реконструкції будівель для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), розробки проєктно-кошторисної документації для зруйнованих об’єктів тощо. 

При цьому зібрані звернення щодо комунальних об’єктів електропостачання та освітлення, забезпечення шкільними автобусами та спецтранспортом для закладів охорони здоров’я обласні адміністрації подають напряму до профільних міністерств: Міністерства енергетики, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки.

Міністерства розглядають звернення на відповідність вимогам Порядку використання коштів Фонду, а також аналізують доцільність, ефективність, взаємоузгодженість та пріоритетність реалізації запропонованих проєктів, зважаючи на першочергові потреби громад. Далі міністерства формують узагальнені пропозиції виділення коштів Фонду, з переліком проєктів та відповідним обґрунтуванням, та подають їх на розгляд Міжвідомчій робочій групі. За результатами розгляду пропозицій робочою групою, Уряд приймає остаточне рішення щодо виділення коштів Фонду.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram.

 



ВСІ Новини