Для людей
з порушенням зору

    Оголошення    3 Травня 2024, 16:36
Версiя для друку


Повідомлення про оприлюднення проєкту Закону України

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» та зміною адміністративно територіального устрою України»
3 Травня 2024, 16:36

1. Розробник:

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

2. Стислий виклад змісту проєкту акта:

Згідно з абзацом двадцять шостим статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територія територіальної громади – нерозривна територія, в межах якої територіальна громада здійснює свої повноваження щодо вирішення питань місцевого значення відповідно до Конституції і законів України, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

На підставі абзацу першого пункту 71 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» цього ж Закону Кабінет Міністрів України визначив адміністративні центри та затвердив території 1 469 територіальних громад областей (розпорядження Уряду від 12 червня 2020 р. №№ 707 – 730).

25 жовтня 2020 року відбулись перші місцеві вибори депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних, міських голів новоутворених територіальних громад, повноваження яких поширилися на всю територію відповідних територіальних громад.

Водночас положеннями окремих законів України, якими регулюються повноваження органів місцевого самоврядування, установлено, що відповідні повноваження поширюються лише на територію населених пунктів, що суперечить принципу повсюдності місцевого самоврядування та абзацу двадцять шостому статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно з яким територіальна громада здійснює свої повноваження, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування, на всій своїй території.

Порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, їх найменування та перейменування, вирішення інших питань адміністративно-територіального устрою України визначає Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» (далі – Закон).

Цим Законом, серед іншого, визначені:

термін «населений пункт» та категорії населених пунктів;

порядок утворення (ліквідації) населених пунктів, районів у містах, районів, встановлення (зміни) їхніх меж, найменування (перейменування) населених пунктів, районів у містах, районів;

порядок утворення (ліквідації) населених пунктів, віднесення населених пунктів до іншої категорії;

особливості громадського обговорення при прийнятті окремих рішень з питань адміністративно-територіального устрою.

Крім того, Законом установлено, що:

населені пункти, які до дня набрання чинності цим Законом були віднесені до категорії міст, у тому числі міст республіканського в Автономній Республіці Крим, обласного, районного значення, з дня набрання чинності цим Законом відносяться до категорії міст;

населені пункти, які до дня набрання чинності цим Законом були віднесені до категорії селищ міського типу, з дня набрання чинності цим Законом відносяться до категорії селищ.

Також, визнано таким, що втратив чинність, Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року № 1654-X «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР».

Проте, на сьогодні чинне законодавство містять термінологію (місто загальнодержавного, республіканського, обласного, районного значення (підпорядкування), селище міського типу, сільрада, територія ради та інше), яка не відповідає положенням Закону, що призвело до колізій між нормами законів та може спричинити істотні негативні наслідки під час реалізації норм відповідних нормативно-правових актів суб’єктами правовідносин.

Проєктом акта пропонується внести зміни до понад 80-ти законів України та привести їх положення у відповідність до Закону та іншого актуального законодавства у сфері місцевого самоврядування.

3. Спосіб оприлюднення проєкту акта:

Проєкт акта, пояснювальну записку та порівняльну таблицю розміщено на офіційному вебсайті Мінінфраструктури (www.mtu.gov.ua).

4. Строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань:

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 15 днів з дня оприлюднення.

5. Зауваження та пропозиції направляти на адресу:

Зауваження та пропозиції надсилати електронною поштою на адресу: www.mtu.gov.ua; y.kotok@mtu.gov.ua.

____________________

Проєкт акта

Пояснювальна записка

Порівняльна таблиця



ВСІ Оголошення