Для людей
з порушенням зору

    Оголошення    23 Грудня 2021, 13:32
Версiя для друку


Повідомлення про оприлюднення проєкту наказу Міністерства інфраструктури України

Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства інфраструктури України
23 Грудня 2021, 13:32

Проєкт наказу Міністерства інфраструктури України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства інфраструктури України» (далі – проєкт наказу) розроблено для врегулювання відносин, пов’язаних зі справлянням портових зборів у зв’язку із запланованим унесенням змін до меж акваторій морських портів, а також для оновлення положень окремих нормативно-правових актів Міністерства інфраструктури України у зв’язку зі змінами законодавства, що відбулися.

На виконання статті 8 Закону України «Про морські порти України» (далі – Закон) постановою Кабінету Міністрів України від 03 червня 2013 року № 406 «Деякі питання акваторій морських портів» надано державному підприємству «Адміністрація морських портів України» (далі – ДП «АМПУ») у користування акваторії морських портів, межі яких визначені Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 74 Кодексу торговельного мореплавства України організація та забезпечення безпеки мореплавства у морському порту покладається на адміністрацію морських портів України.

Згідно з частиною першою статті 15 Закону метою створення ДП «АМПУ» є зокрема організація та забезпечення безпеки мореплавства.

З метою приведення у відповідність до Закону меж акваторії морського порту Миколаїв, для забезпечення виконання завдань, покладених на ДП «АМПУ» Кодексом торговельного мореплавства, Законом, Мінінфраструктури розроблено та надіслано для розгляду та погодження до заінтересованих органів виконавчої влади проєкт постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 жовтня 2008 року № 934 «Про межі акваторії морського порту Миколаїв».

При цьому, відповідно до статті 22 Закону наказом Міністерства інфраструктури України від 27 травня 2013 року № 316 «Про портові збори», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12 червня 2013 року за № 930/23462, затверджено Порядок справляння та розміри ставок портових зборів (далі – Порядок), зареєстрований у Міністерстві юстиції України також 12 червня 2013 року за № 930/23462.

Згідно із приписами Порядку стягнення портових зборів безпосередньо залежить від здійснення суднами входу, виходу до/із акваторії морського порту, руху певними гідротехнічними спорудами (наприклад, судноплавними каналами), послідовного заходу судна протягом рейсу у кілька морських портів та від інших особливостей транспортної роботи, яку виконує судно у конкретних умовах.

У зв’язку із зазначеним, прийняття запропонованих Мінінфраструктури змін до меж акваторії морського порту Миколаїв без одночасного внесення змін до Порядку може призвести до виникнення ситуації, коли суднам, які проходять Бузько-Дніпровсько-лиманським каналом, який на тепер не включено до меж акваторії жодного порту, після включення зазначеного каналу до меж акваторії морського порту Миколаїв, будуть нараховуватися портові збори за вхід, вихід до/із акваторії морського порту Миколаїв.

Таке розширення платників портових зборів у порту Миколаїв є нелогічним, оскільки судна, які проходять Бузько-Дніпровсько-лиманським каналом, можуть узагалі не мати на меті заходження до порту Миколаїв, а йти до іншого морського порту (спеціалізованого морського порту Ольвія, морського порту Херсон), у якому такі судна і сплачують портові збори.

Аналогічна ситуація матиме місце і при нарахуванні та стягненні збору за послуги з регулювання руху суден (далі – РРС) відповідно до Тарифів на послуги з регулювання руху суден, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 03 грудня 2013 року № 966, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 грудня 2013 року за № 2139/24671 (далі – Тарифи на послуги РРС).

Тому, під час внесення змін до меж акваторії морського порту Миколаїв необхідно забезпечити одночасне внесення змін до Порядку та Тарифів на послуги РРС з метою виключення появи ситуації подвійного стягнення портових зборів, а також збору за послуги з РРС, із суден.

Крім того, на сьогодні існує необхідність актуалізації ряду положень нормативно-правових актів Мінінфраструктури для приведення їх у відповідність з законодавством.

Таким чином, проєктом наказу пропонується:

унести зміни до Порядку для запобігання необґрунтованого додаткового справляння портових зборів під час здійснення проходу між ділянками акваторії одного морського порту, а також запобігання невиправданого збільшення вартості суднозаходження через додаткове стягнення корабельного, маякового, санітарного, адміністративного портових зборів при проходженні судном частини акваторії морського порту Миколаїв, що є окремою гідротехнічною спорудою (Бузько-Дніпровсько-лиманським каналом);

унести аналогічних змін до Тарифів на послуги РРС;

унести зміни до ряду нормативно-правових актів Мінінфраструктури в частині заміни посилання на Декрет Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», який втратив чинність, на посилання на Закону України «Про валюту і валютні операції», який було введено в дію з 07.02.2019;

унести зміни до ряду нормативно-правових актів Мінінфраструктури в частині заміни назви морського порту Южний на морський порт Південний згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 341.

Результатом реалізації проєкту наказу буде уникнення невиправданого зростання вартості суднозаходження у зв’язку зі змінами меж акваторії морського порту, а також приведення ряду положень нормативно-правових актів Мінінфраструктури у відповідність актами вищої юридичної сили.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу можуть надсилатися зацікавленими юридичними та фізичними особами протягом 30 днів з дня його оприлюднення до Управління морського та річкового транспорту Міністерства інфраструктури України на адресу: просп. Перемоги, 14, м. Київ, 01135, або в електронному вигляді на електронну адресу: rebenok@mtu.gov.ua

Наказ Міністерства інфраструктури України "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства інфраструктури України"

Зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства інфраструктури України

Аналіз регуляторного впливу

Пояснювальна записка до проєкту наказу

Порівняльна таблиця до проекту наказу

 

 



ВСІ Оголошення